Det här är Johannes. Han är en väldigt väldigt speciell individ. Han är faktiskt svår att beskriva i ord… okränkbar, sårbar, en ängel på jorden, mild, godhjärtad, fredlig, älskvärd. Att han bor och får leva för sin egen skull på djurfristaden är tack vare att hans vän Calle och hans mamma rymde från vår granne i somras. Calle fastnade i vårt fårstängsel och vi tog loss honom och ringde dem han rymt ifrån. De frågade direkt om vi ville ha honom,. Vad händer om vi inte säger ja undrade vi. Som vi anade skulle fåren hos dom dödas på slakteriet senare under hösten.

Tiden gick o kvällen innan slaktbilen skulle komma ringde dem och sa att om vi vill ha den där baggen (Calle) får ni hämta honom nu.Vi åkte dit direkt och kom in i ladan där alla bagglammen som skulle hämtas med slaktbilen morgonen därpå var samlade.
De var stressade för de hade nyligen skiljts från sina mammor och resten av flocken och miljön var ny. De blev ännu mer stressade av att vi kom in. Får är så oerhört känsliga och lättskrämda djur.De upplever ren skär skräck inne på slakterierna. Det var så hemskt att se alla de andra 19 bagglammen o veta att de skulle dödas. Alla var så oskyldiga, så oskuldsfulla och bara små barn. Vi ville ta hem allihop. Men kunde bara få ta med oss en kompis till Calle. En till…
Hur väljer man en till? Hur väljer man bort någon?

I mitten låg Johannes lugnt o idisslade, han var så liten, så underbart vacker och såg så förnöjsam ut. Han kunde liksom de andra inte ens i sina vildaste fantasier föreställa sig en sån vidrig plats som ett slakteri. Något så hemskt går inte att framkalla i en ren och skir fårsjäl.
Alla de andra var lika sårbara som han men han var minst och troligen yngst och kändes som den mest okränkbara. Den som kanske skulle blivit mest chockad av upplevelsen på slakteriet.

Vi fick ta hem Johannes också.De andra dog dagen efter. Vi hade dom i våra tankar. Med stor smärta kände vi med dem när de förlorade sina liv för att någon vill äta deras kroppar. Vi kan inte rädda alla men tack vare er alla helt fantastiska människor kan vi rädda några få. Ni som har möjlighet får gärna bli faddrar till de här underbara individerna. Ju fler människor vi är som hjälps åt ju fler liv kan vi rädda!

 

Foto: Melina Reid

Visa alla djur!

Vi behöver din hjälp!

Stöd oss, bli månadsgivare

stöd oss

Vi behöver din hjälp